Pampelišek je teď všude hodně, natrhejte si je a udělejte si z nich vynikající salát.

Ingredience

2 různé hlávkové saláty
hrst mladých lístků pampelišek
2 kozí sýry
6 lžic oleje z vlašských ořechů
2 lžíce umeocta
2 hrsti opražených vlašských ořechů (nebo pinií)

1. Omyjeme listy salátů a pampelišky a osušíme je v utěrce nebo ruční odstředivce. Nesmí se máčet dlouho ve vodě, protože by se vyplavily vitaminy rozpustné ve vodě. 

2. Kozí sýr rozkrojíme na dvě poloviny a dáme zapéct pod gril. Nebo ho nakrájíme na kostičky a zapečeme v malé zapékací misce. Tu pak můžete dát na stůl a každý si vezme podle chuti. 

3. Na dresink smícháme olej a umeocet, který salát osolí i okyselí zároveň. Dresink lehce promícháme se salátem. 

4. Doprostřed na talíře dáme grilovaný kozí sýr, okolo salát a vše posypeme opraženými ořechy. Salát můžeme posypat jedlými květinami (například sedmikráskami, pampeliškami, růžovými lístky, měsíčkem, lichořeřišnicí nebo chrpami).