Ingredience

1 menší dýně hokkaido (asi 800 g)

2 větší mrkve

asi 4 lžíce olivového oleje

1 velká cibule

2 chilli papričky

800 ml zeleninového vývaru

sůl

mletý černý pepř

2 lžíce dýňových semínek

2 plátky staršího chleba

asi 2 lžíce másla

200 ml smetany

kousek pórku


1. Dýni důkladně omyjeme a zbavíme semínek. Pak ji nakrájíme na malé kostičky. Mrkev oškrábeme a také nakrájíme nadrobno.


2. V hrnci na oleji orestujeme nadrobno nasekanou cibuli a jednu chilli papričku. Přidáme dýni s mrkví a také je osmahneme. Vše zalijeme vývarem. Základ na polévku osolíme a opepříme a zvolna necháme vařit asi 30 minut.


3. Dýňová semínka nasucho opražíme. Chléb nakrájíme na kostičky a zvolna opečeme na másle. Když krutónky vychladnou, napícháme je na špejle.


4. Základ na polévku rozmixujeme a zjemníme smetanou (trochu smetany si ponecháme stranou). Polévku dochutíme, přidáme do ní nasekanou zbylou chilli papričku a prohřejeme ji. Při servírování ji dozdobíme smetanou, semínky a nadrobno nakrájeným pórkem. Podáváme s chlebovými špízky.


  7:14,  aktualizováno  25. března 2019 18:59