Jednoduché a zdravé jídlo. Udělejte si k večeři nové brambory s tvarohem a jarní cibulkou.

Ingredience

8 velkých nových brambor
1 malý svazek pažitky
400 g měkkého tvarohu
150 g zakysané smetany
sůl
mletý černý pepř
40 g uzeného špeku
2 jarní cibulky s natí

Salát:
1 hlávka kadeřavého salátu
8 cherry rajčátek
šťáva z 1 citronu
sůl
2 - 3 lžíce bezinkového (nebo brusinkového) sirupu

1. Brambory pomocí kartáčku důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Propícháme je na několika místech vidličkou a rozložíme na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 - 60 minut doměkka. Brambory během pečení nejméně jednou otočíme. 

2. Mezitím opláchneme pažitku, necháme ji okapat a nasekáme najemno. Do menší mísy dáme tvaroh, zakysanou smetanou a pažitku. Vše promícháme a ochutíme solí a pepřem. Špek nakrájíme na kostičky a na pánvi vyškvaříme. Škvarečky odstavíme.

3. Salát očistíme, rozebereme na listy a omyjeme. Okapané listy natrháme na menší kusy, dáme do mísy a přidáme omytá přepůlená cherry rajčátka. Na zálivku prošleháme citronovou šťávu se špetkou soli a sirupem.

4. Upečené brambory navrchu podélně nařízneme a užší konce zmáčkneme proti sobě, aby se otevřely. Na každý brambor dáme trochu tvarohové náplně. Posypeme je škvarečky a na kolečka nakrájenými očištěnými jarními cibulkami. Salát zakapeme připravenou zálivkou, promícháme a podáváme k pečeným bramborám.

Témata: salát, Brambory, Tvaroh, sůl