Jahodová sezóna je v plném proudu. Přestože jsou čerstvé jahody samy o sobě naprosto dokonalé, můžeme si s nimi v kuchyni trochu pohrát. Poradíme jak na to!


TVAROHOVÉ NOČKY S JAHODOVOU OMÁČKOU



4 porce

Ingredience na noky:

• Kůra z jednoho citronu

• 500 g tučného tvarohu ve vaničce

• 300 g hrubé mouky (+ na podsypávání)

• 100 g hladké mouky

• 2 lžíce moučkového cukru

• 1 lžička vanilkového cukru

• Špetka soli

• 4 vejce


Ingredience na omáčku:

• 600 g jahod

• 1 smetana (33%)

• Pár lístků máty

• Moučkový cukr podle chuti a sladkosti jahod


Postup:

• Všechny ingredience na noky smíchejte v misce a vypracujte z nich lehce tuhé, ale pořád lepivé těsto.

• Hojně si pomoučněte vál a dejte na něj 1/3 těsta. Z toho vytvarujte „hada“ a nakrájejte ho na stejné kousky.

• Z každého kousku rukama vytvarujte kuličku. Stejným způsobem připravte kuličky i ze zbylého těsta.

• Do hrnce dejte vařit dostatek vody a až bude pořádně vřít, přidejte 1/3 noků.

• Až vyplavou na povrch, jsou hotové a děrovanou naběračkou je můžete vyndat.

• Stejně pokračujte i s dalšími noky. (Nevařte všechny najednou, protože by se zdeformovaly.)

• Než budou hotové noky, připravte omáčku rozmixováním jahod se smetanou, cukrem a mátou.

• Do hlubokého talíře dejte omáčku, do ní vložte noky a vše ozdobte čerstvou mátou.


TIP: K podávání se hodí také zakysaná smetana nebo bílý jogurt.


  8:00,  aktualizováno  25. března 2019 18:56