Ingredience

Na masové kuličky:

600 g mletého masa

sůl a mletý černý pepř

několik kapek Worcestru 

1 lžíce plnotučné hořčice

2 stroužky česneku

1 cibuli

1 vejce

2 lžíce nasekané petrželky

dle potřeby strouhanku

olej na smažení

Na bramborovo-dýňové pyré:

500 g brambor

500 g očištěné dýně

asi 600 ml mléka

sůl

3 lžíce másla

mletý černý pepř

muškátový oříšek

Na smetanový dip:

250 g zakysané smetany

sůl

mletý černý pepř

hrst sekané pažitky


1. Mleté maso vložíme do mísy. Osolíme ho, opepříme a zakapeme Worcestrem. Vmícháme do něj hořčici, prolisovaný česnek, najemno nasekanou cibuli, vejce a petrželku. Směs dle potřeby zahustíme strouhankou.


2. Z masové hmoty vytvarujeme kuličky. Nejdříve je ze všech stran opečeme na rozehřátém oleji na pánvi, pak je v troubě při 190 °C necháme asi 10 minut dojít.


3. Brambory oloupeme a společně s očištěnou dýní nakrájíme na menší kousky. Vše vsypeme do hrnce, zalijeme mlékem a osolíme. Zeleninu velmi zvolna uvaříme doměkka. Pak mléko slijeme. Zeleninu rozmixujeme. Pyré zjemníme máslem a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.


4. Zakysanou smetanu dochutíme solí a pepřem a vmícháme do ní nadrobno nasekanou pažitku. Společně s pyré ji servírujeme ke kuličkám.


  8:50,  aktualizováno  25. března 2019 20:09