Ingredience

Na maso:

800 g daňčího hřbetu

300 ml červeného vína

2 lžíce nasekaného tymiánu

mletý černý pepř

sůl

2 lžíce másla

2 lžíce oleje

1 cibule

4 stroužky česneku

1 lžíce hladké mouky

Na přílohu:

600 g brambor

100 g slaniny

2 lžíce nasekané petrželky

2 mrkve

1 cuketa

1 petržel

2 lžíce másla

100 ml zeleninového vývaru


1. Maso očistíme, opepříme a naložíme do marinády z červeného vína a tymiánu. Necháme marinovat alespoň jeden den. Druhý den maso vyndáme z marinády, osušíme a osolíme. V pánvi rozehřejeme máslo s olejem a opečeme maso z obou stran. Pak jej vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 15-20 minut.

2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Výpek z masa vlijeme do hrnce, přisypeme cibuli a česnek a orestujeme je dozlatova. Zaprášíme moukou a ještě chvilku společně restujeme. Směs zalijeme marinádou z červeného vína a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak zvolna provaříme, dokud omáčka nezhoustne.

3. Brambory očistíme, nakrájíme na kousky a uvaříme. Slaninu nakrájíme na nudličky a opražíme. Přidáme uvařené brambory, petrželku a podle chuti osolíme a opepříme. Bramborovou směs rozmačkáme, vložíme do vymazaných zapékacích misek a krátce ji zapečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C.

4. Mrkev, cuketu a petržel očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Máslo rozpustíme v pánvi a zeleninu orestujeme, podlijeme vývarem a krátce podusíme. Na závěr ochutíme solí a pepřem. Upečené maso nakrájíme na plátky a podáváme se zapečenými bramborami a zeleninou.


  10:21,  aktualizováno  31. března 2019 13:39