Ryby byste měli jíst každý týden. Tak pokud jí zapomněli zařadit do svého jídelníčku, můžete si ji podle našeho receptu připravit k nedělnímu obědu.

Ingredience

60 g černé quinoy
sůl
4 filety lososa bez kůže
čerstvě mletý černý pepř
2 lžičky sójové omáčky
1/4 lžičky mleté sladké papriky
4 lžíce olivového oleje
salátové listy na obložení
50 g másla

Pyré ze sladkých brambor:

4 batáty
150 ml smetany ke šlehání 33%

1. Nejprve quinou propláchneme a pak uvaříme v lehce osolené vodě doměkka. Uvařenou quinou scedíme a rozprostřeme na tác. 

2. Začneme připravovat pyré: Batáty oloupeme, nakrájíme je na kousky, dáme do hrnce a zalijeme smetanou. Lehce osolíme a při velmi mírné teplotě je uvaříme doměkka. 

3. Filety lososa omyjeme, osušíme, lehce opepříme a potřeme sójovou omáčkou. Jednou stranou je vmáčkneme do uvařené quinoy. Pak je obrátíme a dáme na plech vyložený pečicím papírem, quinoou nahoru. Povrch lehce poprášíme mletou paprikou, osolíme a pokapeme asi 2-3 lžícemi oleje. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut. 

4. Mezitím rozmixujeme uvařené batáty na pyré. Listy salátu promícháme se zbylým olejem a špetkou soli. 

5. Na talíře rozdělíme batátové pyré, přidáme upečené filety lososa a salát. Máslo rozpustíme a pyré i lososa jím pokapeme.