Ingredience 60 g černé quinoy Pyré ze sladkých brambor: 4 batáty |
1. Nejprve quinou propláchneme a pak uvaříme v lehce osolené vodě doměkka. Uvařenou quinou scedíme a rozprostřeme na tác.
2. Začneme připravovat pyré: Batáty oloupeme, nakrájíme je na kousky, dáme do hrnce a zalijeme smetanou. Lehce osolíme a při velmi mírné teplotě je uvaříme doměkka.
3. Filety lososa omyjeme, osušíme, lehce opepříme a potřeme sójovou omáčkou. Jednou stranou je vmáčkneme do uvařené quinoy. Pak je obrátíme a dáme na plech vyložený pečicím papírem, quinoou nahoru. Povrch lehce poprášíme mletou paprikou, osolíme a pokapeme asi 2-3 lžícemi oleje. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut.
4. Mezitím rozmixujeme uvařené batáty na pyré. Listy salátu promícháme se zbylým olejem a špetkou soli.
5. Na talíře rozdělíme batátové pyré, přidáme upečené filety lososa a salát. Máslo rozpustíme a pyré i lososa jím pokapeme.