Houby stále rostou a vy už možná nevíte, jak je zpracovat. Vyzkoušejte náš recept na lodičky s mangoldem a hříbky.

Ingredience

Na těsto:
3 g sušeného droždí
1 lžičku krupicového cukru
400 g polohrubé mouky
200 ml vlažného mléka
50 g másla
1 vejce
1 žloutek
1 lžičku soli

Na náplň:
1 cibuli
3 stroužky česneku
50 g másla
200 g hříbků
3 svazky mangoldu
sůl
mletý černý pepř
100 g ovčího sýra
1 bílek na potření
sezamová semínka na posypání

1. Z droždí, cukru, trochy mouky a 150 ml vlažného mléka připravíme kvásek. Zbylou mouku a mléko promícháme se změklým máslem, přidáme kvásek, vejce, žloutek, sůl a vypracujeme vláčné těsto. Necháme v teple asi 1,5 hodiny kynout.

2. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. V pánvi rozehřejeme máslo a zesklovatíme na něm cibuli s česnekem. Přidáme hříbky a mangold nakrájený na kousky a společně restujeme asi 10 minut. Směs osolíme, opepříme a necháme zchladnout.

3. Vykynuté těsto znovu propracujeme a rozdělíme jej na 6 dílů. Z každého vytvarujeme ovál, konce přehneme do špičky a lehce ji přimáčkneme. Okraje upravíme mírně do výšky.

4. Lodičky naplníme připravenou směsí a rozdrobíme na ni sýr. Okraje potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme sezamem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 190 °C asi 15 minut.