Ingredience

Na panna cottu:

10 g želatiny

150 ml plnotučného mléka

600 ml 33% smetany ke šlehání

120 g moučkového cukru

dřeň z 1 vanilkového lusku

kůru z 1 limetky

Na omáčku:

450 g zahradního ovoce (maliny, borůvky, rybíz, ostružiny)

asi 100 g krupicového cukru

2 lžíce vanilkového pudinkového prášku


1. Želatinu namočíme do studené vody a necháme 10 minut nabobtnat. Mléko zahřejeme téměř k bodu varu, ale nevaříme. Nabobtnalou želatinu vymačkáme a necháme rozpustit v horkém mléce.


2. Smetanu s cukrem a dření z vanilkového lusku promícháme a přivedeme k varu. Odstavíme, vlijeme mléko s rozpuštěnou želatinou a vmícháme na jemno nastrouhanou limetkovou kůru. Směs rozdělíme do kovových formiček a uložíme nejméně na 6 hodin do chladničky.


3. Ovoce očistíme a zbavíme stopek. Dáme jej do kastrůlku, smícháme s cukrem (množství podle potřeby upravíme) a podlijeme 100 ml vody. Pudinkový prášek rozmícháme v 50 ml vody a vlijeme do ovocné směsi. Povaříme asi 1 minutu a odstavíme.


4. Ztuhlou panna cottu ve formičkách namočíme asi na 10 vteřin do horké vody a vyklopíme na talířky. Podáváme s ovocnou omáčkou. Můžeme ozdobit limetkovou kůrou.


  9:11,  aktualizováno  25. března 2019 20:09