Sice jsou znamením, že už je tady podzim, ale jinak to u nás švestkové knedlíky vyhrávají na celé čáře.

Ingredience

300 g hrubé mouky
10 g droždí
2 lžíce krupicového cukru
200 ml mléka
1 vejce
špetka soli
300 g švestek
200 g mletého máku
200 g moučkového cukru
80 g másla

1. Mouku prosejeme do mísy a do středu uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí a přidáme krupicový cukr. Zalijeme polovinou vlažného mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek. 

2. Přidáme zbylé vlažné mléko, vejce, špetku soli, vše zpracujeme na tužší nelepivé těsto a necháme v teple nakynout. Poté těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm a rozkrájíme na čtverce. 

3. Do středu každého čtverce položíme vypeckovanou švestku a zabalíme knedlík. V dlaních zakulatíme a necháme na teplém místě ještě asi 15 minut kynout.

4. Knedlíky vaříme v osolené vodě 8 až 10 minut. Po uvaření knedlíky propíchneme vidličkou, aby vyšla pára a zůstaly kypré. Podáváme posypané mákem, cukrem a polité rozpuštěným máslem.