Buchty jsou klasika, vyzkoušejte recept na kváskové s povidly

Ingredience

Kvásek:

40 g (1 lžíce) kvásku (žitný, pšeničný nebo špaldový)
80 ml vlažné vody
130 g prosáté hladké špaldové mouky

Těsto:

250 g rozkvašeného kvásku
150 ml vlažného mléka
1 vejce
50 g rozpuštěného másla
1 lžička citronové šťávy
1 lžička nastrouhané citronové kůry
50 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
350 g prosáté hladké špaldové mouky
0,5 lžičky soli
rostlinný olej na vymazání

Povidlová náplň:

300 g povidel
1 lžička skořice
2 lžíce rumu

Dohotovení:

50 g másla na potření buchet před pečením
30 g másla + 2 lžíce rumu + 2 lžíce moučkového cukru na potření po upečení

1. Kvásek rozmícháme s vlažnou vodou. Jakmile se rozpustí, smícháme ho z prosátou špaldovou moukou a dáme ho do sklenice. Zakryjeme talířkem nebo igelitem s gumičkou a necháme na teplém místě pracovat, dokud nezačne bublat.

2. Do připraveného rozkvasu vmícháme mléko, vejce, rozpuštěné máslo, citronovou šťávu a kůru, cukr, vanilkový cukr, prosátou mouku a sůl. Důkladně propracujeme. Těsto přeložíme do mísy vymazané olejem, přikryjeme igelitovým sáčkem a necháme na teplém místě kynout asi 3 hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

3. Vykynuté těsto rozválíme na 5 mm silnou placku, tu rozkrájíme na čtverce asi 6x6 cm, do jejich středů vždy dáme lžičku povidlové náplně a dobře zabalíme. Každou buchtu potřeme rozpuštěným máslem a naskládáme do pekáčku.

4. Vytvarované buchty i s pekáčem dáme do igelitového sáčku a na teplém místě necháme 90 minut kynout. Pak pečeme v předehřáté roubě při 220°C, po deseti minutách teplotu snížíme a dopékáme při 180 °C dalších 15 minut. 

5. Po upečení ještě vařící buchty potřeme směsí másla, rumu a cukru.

Témata: mléko, povidla, Máslo, Cukr