Ingredience

1 kuře s drůbky (asi 1300 g)

1/2 pórku

250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

1 cibule

5 zrnek černého pepře

5 zrnek nového koření

2 bobkové listy

sůl

Játrové knedlíčky:

200 g drůbežích jater

1 vejce

1 lžička másla

1 lžíce nasekané petrželky

1 stroužek česneku

asi 1 lžička majoránky

mletý bílý pepř

strouhanka na zahuštění

Fritátové nudle:

250 ml mléka

2 vejce

170 g hladké mouky

olej na smažení


1. Kuře i drůbky omyjeme a dáme do hrnce se studenou vodou. Přidáme očištěný pórek, oloupanou kořenovou zeleninu a cibuli, koření a sůl. Pozvolna vaříme, asi po 20 minutách vyjmeme zeleninu a dáme ji stranou. Maso s drůbky vaříme dále doměkka.


2. Mezitím připravíme knedlíčky. Játra očistíme, omyjeme a umeleme. Vejce utřeme s máslem, přidáme játra a přimícháme petrželku. Česnek oloupeme a prolisujeme do směsi. Okořeníme majoránkou, solí a pepřem, zahustíme strouhankou. Z játrové hmoty tvarujeme knedlíčky, které vkládáme do vroucí osolené vody a krátce povaříme. Když vyplavou na povrch, vyjmeme je a necháme okapat.


3. Než se polévka uvaří, připravíme i nudle. V míse rozšleháme mléko, špetku soli a vejce, pak po částech přimícháme mouku a necháme asi 10 minut odpočinout. Pánev vytřeme olejem, rozpálíme a z těsta připravíme tenké palačinky, které stočíme a nakrájíme na kolečka. Ta ještě opečeme v horkém oleji dozlatova.


4. Hotový vývar scedíme, maso vykostíme a spolu s drůbky a vařenou zeleninou nakrájíme nadrobno. Vložíme zpět do vývaru, přidáme játrové knedlíčky a jen prohřejeme. Polévku rozdělíme na talíře, vložíme fritátové nudle a podáváme.


  10:14,  aktualizováno  25. března 2019 19:00