Bez burgeru není správná grilovačka. Vyzkoušejte náš tip na kuřecí s karamelizovanou cibulkou a tomatovou houskou.

Ingredience

Housky:

500 g hladké mouky
1 vejce
50 ml olivového oleje
½ kostky droždí
sůl
20 g krupicového cukru
2 rajčata

Burgery:

600 g kuřecích vykostěných stehen
sůl
mletý černý pepř
3 snítky tymiánu
3 snítky rozmarýn
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce krupicového cukru
200 ml červeného vína
2 cibule
250 g majonézy
4 snítky hladkolisté petrželky
2 lžíce nasekané pažitky
1 stroužek česneku
hrst rukoly
2 rajčata

1. V míse smícháme mouku, vejce, olej, rozdrobené droždí, 100 ml vlažné vody, sůl a cukr. Vše vypracujeme v hladké těsto a necháme ho na teplém místě vykynout. 

2. Rajčata zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Větší část zapracujeme do vykynutého těsta, které pak rozdělíme na 6 bochánků. Navrch housek vtlačíme zbylé kostičky rajčete a necháme ještě 20 minut kynout. Housy dáme na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut dozlatova. 

3. Vykostěná kuřecí stehna okořeníme solí, pepřem, tymiánem a rozmarýnem. Opečeme je z obou stran v pánvi na troše oleje. Cukr necháme rozpustit na světlý karamel, zalijeme červeným vínem a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Necháme krátce povařit. 

4. Majonézu smícháme s nasekanou petrželkou, pažitkou a utřeným česnekem. Dochutíme solí a pepřem. Upečené burgerové housky rozkrojíme a naplníme rukolou, plátky rajčat, grilovaným kuřecím masem a karamelovou cibulí. Přiklopíme vrchní částí housky a podáváme s bylinkovou majonézou. 

Témata: majonéza, víno, česnek