Ingredience 1 celé kuře |
1. Kuře omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Do břišní dutiny vložíme jednu celou neoloupanou cibuli a jeden svitek skořice. Nohy k sobě svážeme provázkem.
Kuře dáme do pekáčku a podlijeme trochou vody. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 90 minut.
2. Druhou cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Jablka rozkrojíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na silnější dílky. V kastrůlku rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Pak ji zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Přilijeme víno, přidáme zbylou skořici a tekutinu svaříme na polovinu. Vložíme jablka a sušené ovoce, osolíme, opepříme a necháme přejít varem.
3. V polovině doby pečení podlijeme kuře ovocnou směsí. Za občasného přelévání šťávou dopečeme kuře dozlatova. Pak ho zakryjeme a před podáváním necháme ještě 10 minut odpočinout. Kuře podáváme s dušenou rýží.