Už vám připadá obyčejné pečené kuře fádní? Vyzkoušejte náš recept, kde jeho chuť ozvláštníte skořicí a ovocem.

Ingredience

1 celé kuře
sůl
mletý černý pepř
2 cibule
3 svitky celé skořice
2 jablka
100 g másla
1 lžíce krupicového cukru
200 ml suchého bílého vína
80 g sušených švestek
80 g sušených meruněk

1. Kuře omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Do břišní dutiny vložíme jednu celou neoloupanou cibuli a jeden svitek skořice. Nohy k sobě svážeme provázkem.

Kuře dáme do pekáčku a podlijeme trochou vody. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 90 minut.

2. Druhou cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Jablka rozkrojíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na silnější dílky. V kastrůlku rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Pak ji zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Přilijeme víno, přidáme zbylou skořici a tekutinu svaříme na polovinu. Vložíme jablka a sušené ovoce, osolíme, opepříme a necháme přejít varem.

3. V polovině doby pečení podlijeme kuře ovocnou směsí. Za občasného přelévání šťávou dopečeme kuře dozlatova. Pak ho zakryjeme a před podáváním necháme ještě 10 minut odpočinout. Kuře podáváme s dušenou rýží.