Máme pro vás tip na nedělní oběd. Uvařte si podle našeho receptu krůtí roládu na víně se šťouchanými bramborami.

Ingredience

Na nádivku:

4 rohlíky (den staré)
50 g sušených rajčat v oleji
2 vejce
100 ml plnotučného mléka
3 snítky čerstvého tymiánu

Na roládu:

1000 g krůtích prsou
sůl
mletý černý pepř
100 g másla
1 větší cibule
300 ml bílého vína
300 ml drůbežího vývaru
250 ml 30% smetany ke šlehání

Na šťouchané brambory:

1000 g moučných brambor
80 g másla
200 g čerstvého špenátu
3 lžíce 30% smetany ke šlehání

1. Rohlíky nakrájíme na kostičky a vložíme do mísy. Rajčata slijeme od oleje, který uchováme, nakrájíme a nadrobno propracujeme spolu s rohlíky, vejci prošlehanými s mlékem, solí, lístky tymiánu a trochou oleje z rajčat. Hotovou směs necháme asi 15 minut rozležet.

2. Krůtí prsa opláchneme, pečlivě osušíme v čisté utěrce a ostrým nožem rozřízneme na plát (pozor nesmíme ho proříznout). Plát by měl být tlustý asi 1 cm. Překryjeme ho potravinářskou fólií a lehce naklepeme.

3. Plát posolíme a do středu navršíme nádivku. Maso svineme do rolády a ovážeme pevnou nití. Celou roládu znovu osolíme a opepříme.

4. Ve velké pánvi rozpustíme máslo a roládu na něm ze všech stran opečeme. Cibuli nasekáme nadrobno a nasypeme do pekáčku. Na ní položíme roládu a polijeme výpekem. Podlijeme vínem a vývarem a pečeme odkryté v troubě při 200 °C asi 30 minut.

5. Výpek i s cibulkou přelijeme do malého rendlíku a na mírném ohni za stálého míchání zredukujeme. Přilijeme smetanu a asi 5 minut povaříme.

6. Brambory oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostky. Uvaříme je ve vroucí a osolené vodě doměkka. Mezitím na másle necháme zavadnout špenát. Brambory rozšťoucháme se smetanou, zamícháme špenát a ochutíme solí i pepřem. Podáváme spolu s roládou a omáčkou.