Ingredience

hrst tmavých sušených hub (stročky, kozáky, křemenáče)

400 g ječných krup

500 ml zeleninového vývaru

5 lžic vepřového sádla

1 cibule

3 stroužky česneku

1/2 lžičky kmínu

1 lžíce majoránky

sůl

mletý černý pepř


1. Sušené houby dáme do kastrůlku a zalijeme studenou vodou. Když nabobtnají, v téže vodě je povaříme doměkka a přecedíme přes sítko. Kroupy propereme pod studenou tekoucí vodou a dáme do hrnce. Zalijeme je zeleninovým vývarem a uvaříme na skus. Přecedíme je a necháme okapat.


2. V kastrolu rozpálíme 2 lžíce sádla a necháme na něm zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli. Přidáme kroupy, povařené sušené houby, prolisované stroužky česneku, kmín, majoránku, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme a orestujeme.


3. Zapékací formu vymažeme sádlem, přendáme do ní kroupy a navrchu je poklademe vločkami sádla. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Ihned podáváme.


  12:05,  aktualizováno  25. března 2019 19:00