Receptů na rizoto je nespočet. My vám přinášíme jeden netradiční, kdy místo rýže použijete ječné kroupy.

Ingredience

200 g ječných krup
4 žampiony porto bello
200 g cherry rajčátek
4 lžíce olivového oleje
4 stonky tymiánu
8 petrželových listů
1 šalotku nakrájenou nadrobno
1 podrcený stroužek česneku
100 ml smetany
20 g nastrouhaného parmazánu
drcené chilli
sůl
černý pepř

1. Kroupy propláchneme, zalijeme studenou vodou a vaříme doměkka. Pak je slijeme, propláchneme a necháme okapat na sítu.

2. Žampiony a cherry rajčata naskládáme na plech. Osolíme, opepříme, pokapeme 2/3 oleje a přidáme 3 stonky tymiánu. V troubě předehřáté na 200 °C pečeme 10-15 minut.

3. V kastrolu na zbylém oleji orestujeme listy petržele dokřupava a vyndáme je. Pak na oleji necháme zesklovatět šalotku, česnek a jeden stonek tymiánu. Vsypeme okapané vařené kroupy, osolíme, opepřeme a společně chvilku restujeme. Přidáme smetanu, hrst nastrouhaného parmazánu, promícháme a sundáme z ohně.

4. Rozdělíme na talíře. Přidáme cherry rajčata, žampiony a listy petržele. Posypeme špetkou chilli a zbylým parmazánem.