Polévka, která vás postaví na nohy v každé situaci.

Počet porcí: 6


Příprava: 60 minut


Náročnost: střední 


Kcal/kJ: 503/2106



Ingredience


5 palic česneku

2 lžíce olivového oleje

1/2 pórku

1 cibuli

3 lžíce másla

1 l drůbežího vývaru

250 ml 33% smetany ke šlehání

sůl

1/4 lžičky čerstvě namletého bílého pepře

6 plátků anglické slaniny

2 lžíce nasekané pažitky

Na jíšku:

20 g másla

40 g hladké mouky

Na česnekové krutony:

6 plátků žitného chleba

25 g másla

2 stroužky česneku



Postup:


1. Z každé palice česneku odřízneme vrchní část – asi tak 1 centimetr. Česnekové palice rozložíme na pekáč, pokapeme je olejem a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Hotové česneky vyndáme a nechám vychladnout.



2. Vychladlé stroužky česneku stiskneme mezi palcem a ukazovákem. Z každé slupky vymáčkneme měkký česnek a rozmačkáme ho vidličkou se solí. Pórek a cibuli nasekáme najemno.



3. Máslo rozpustíme ve větším hrnci, přidáme česnek, pórek a cibuli a na mírném ohni je opékáme, až zesklovatí, asi 8 minut. Pokračujeme v míchání a přiléváme studený vývar. Polévku pomalu přivedeme k varu a na mírném ohni necháme asi 20 minut probublávat – občas zamícháme.



4. Rozpustíme v menším rendlíku máslo, vsypeme mouku a orestujeme na světlou jíšku. Necháme ji zchladnout a pak vmícháme do polévky. Polévku necháme vychladnout a rozmixujeme ji mixérem. Přilijeme smetanu a provaříme ještě 10 minut.



5. Toustový chléb nakrájíme na kostičky. V pánvi rozpustíme máslo a kostičky chleba vysypeme do pánve. Opékáme dozlatova a na poslední 2 minuty zamícháme 2 lisované stroužky česneku.



6. Anglickou slaninu opečeme na suché pánvi do křupava. Polévku ochutíme solí a bílým pepřem. Podáváme posypané pažitkou, s opečenou anglickou slaninou a česnekovými krutony.




Dobrou chuť!


  10:00,  aktualizováno  25. března 2019 18:55