Polévka, kterou si určitě zamilujete. Vyzkoušejte recept na krém z červené řepy s ledovými nočky.

Ingredience

Na ledové kostky:

500 g bílého smetanového jogurtu
3 lžíce naloženého smetanového křenu
6 lžic nasekané pažitky

Na polévku:

100 g červené cibule
600 g červené řepy
olivový olej
60 g třtinového cukru
75 ml červeného vína
2 lžíce červeného vinného octa
1000 ml zeleninového vývaru
sůl
mletý černý pepř
kůru a šťávu z 1 citronu

1. Bílý jogurt smícháme s křenem a pažitkou, osolíme a nalijeme do tvořítek na led. Zakryjeme potravinovou fólií a vložíme do mrazáku přes noc zatvrdnout.

2. Cibuli a řepu oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. V kastrolu rozehřejeme olej s cukrem a když začne karamelizovat, přisypeme cibuli, kterou krátce orestujeme a zalijeme červeným vínem a vinným octem. Když se ocet odpaří, vše zalijeme vývarem a přisypme řepu. Na mírném plameni vaříme asi 30 minut, až je řepa zcela měkká. Pak polévku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.

3. Polévku uložíme vychladit do druhého dne. Pak osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou. Kůru z citronu nakrájíme na slabé nudličky. Při podávání vložíme do polévky ledové kostky, nakrájenou citronovou kůru a pokapeme olivovým olejem.