Ingredience

3 červené papriky

1 menší lilek

2 menší cukety

1 červenou cibuli

2 snítky máty

sůl a drcený černý pepř

4 lžíce olivového oleje

30 g másla

2 lžičky kari

1/2 lžičky kurkumy

1/2 lžičky mleté skořice

200 g kuskusu


1. Všechnu zeleninu omyjeme a očistíme. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na menší kousky, lilek, cuketu a cibuli na kolečka. Mátu omyjeme, osušíme a otrháme z ní lístky.


2. Nakrájenou zeleninu rozprostřeme na plech, osolíme a zakapeme olivovým olejem. Pak ji vložíme do vyhřáté trouby a při teplotě 220 °C pečeme asi 15 minut, než zelenina zezlátne.


3. V menším kastrůlku rozpustíme máslo, přisypeme kari, kurkumu a skořici. Koření krátce orestujeme, než se rozvoní. Přimícháme kuskus, zalijeme 370 ml vody a přivedeme k varu. Pak kuskus odstavíme z plotny a necháme pod pokličkou asi 10 minut odstát, aby nasákl tekutinu.


4. Nakonec kuskus jemně promícháme vidličkou a podle chuti osolíme a opepříme. Rozdělíme jej do misek, přidáme pečenou zeleninu a dozdobíme lístky máty. Kořeněný kuskus se hodí jako samostatné lehké jídlo nebo jako příloha k masu.


  9:11,  aktualizováno  25. března 2019 20:09