Upečte si slané koláčky, které se hodí jako teplý oběd, ale klidně i jako studená svačina na druhý den do práce či do školy.

Ingredience

150 g špaldové mouky + na vál
100 g celozrnné špaldové mouky
sůl
125 g másla + na formičky
3 vejce
1 lžíce octa
250 g čerstvého kozího sýra
200 g creme fraiche (nebo tučné zakysané smetany)
mletý černý pepř
1/2 lžíce rozmarýnových lístků

Fíkovo-šalotkový konfit:

1 lžíce hnědého cukru
250 g šalotek
150 ml červeného vína
3 lžíce balzamikového octa
2 bobkové listy
1 svitek skořice
150 g sušených fíků
sůl

mletý černý pepř
čerstvé fíky na dozdobení

1. Do mísy nasypeme oba druhy mouky. Přidáme 1/2 lžičky soli, vychlazené nastrouhané máslo a promneme na drobenku. Přidáme 1 vejce, ocet, 1 lžíci studené vody a rychle zpracujeme hladké těsto. Zabalíme ho potravinářské fólie a necháme odležet 30 minut v chladničce. 

2. Mezitím nakrájíme sýr na 6 plátků. Zbylá vejce smícháme s creme fraiche a mírně osolíme a opepříme. 

3. Na pomoučněné pracovní ploše rozválíme těsto na tenký plát a vyložíme jím formičky (o průměru cca 12 cm) vymazané máslem. Do každé formičky vložíme plátek sýra. Navrch rozdělíme vaječnou směs. Povrch posypeme nadrobno nakrájenými lístky rozmarýnu. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 25 - 30 minut dozlatova. 

4. V rendlíku zkaramelizujeme cukr. Přidáme na klínky nakrájené oloupané šalotky, víno, ocet, bobkové listy a skořici. Šalotky dusíme na mírném ohni téměř doměkka. Poté přidáme fíky rozkrájené na čtvrtky a vaříme další 3 minuty do zhoustnutí. Konfit osolíme, opepříme a necháme mírně zchladnout. Koláčky podáváme společně s konfitem a skrojky čerstvých fíků.

Témata: Sýr, víno, ocet, sůl, Fólie