Z listového těsta nemusíte dělat jen jablečný závin. Zkuste z něj upéct třeba koláč s angreštem.

Ingredience

hladká mouka na vál
200 g chlazeného listového těsta
350 ml polotučného mléka
70 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového pudinkového prášku
100 g másla
250 g ricotty
400 g angreštu, červený a zelený (může být i z kompotu)
1 sáček čirého dortového želé

1. Na pomoučněném vále rozválíme listové těsto na obdélníkový plát a vyložíme jím dno i boky koláčové formy. Prsty vytvarujeme okraje, které přehneme mírně přes hranu formy. Těsto na dně propícháme vidličkou. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 25 minut. Upečený korpus necháme vychladnout ve formě.

2. Z mléka, cukru a pudinkového prášku připravíme hustý krém, který necháme za stálého míchání vychladnout. Pak ho rozšleháme robotem a rozdělíme na poloviny. Do jedné části zašleháme máslo a náplň rozetřeme na vychladlý korpus. Do zbylého krému zašleháme ricottu a rozetřeme ho na máslovou náplň jako druhou vrstvu.

3. Navrch rozložíme očištěný (nebo okapaný) angrešt a koláč necháme zatuhnout asi 120 minut v chladničce. Dortové želé připravíme dle návodu na obalu a teplým jím polijeme povrch koláče. Necháme ztuhnout a odležet asi 60 minut v chladničce.