Nechcete jíst pořád maso? Uvařte si skvělé vegetariánské jídlo podle našeho receptu.

1. Quinou důkladně propláchneme, pak ji dáme do hrnce a zalijeme 300 ml vody. Přidáme kokosové mléko, mořskou sůl a uvaříme doměkka. 

Ingredience

250 g bílé quinoy
200 ml kokosového mléka
1/4 lžičky mořské soli
50 g rozinek
2 stroužky česneku
hrst kokosových lupínků
hrst vlašských ořechů
1 lžíce tuku, nejlépe kokosového

Kari:
1 malá cibule
2 stroužky česneku
1 kousek zázvoru (asi velikosti vlašského ořechu)
1 batát
200 g květáku
2 lžíce oleje
1/2 lžičky semínek koriandru
1 lžíce zelené kari pasty
1000 ml zeleninového vývaru
sůl
hrst špenátových listů
popř. 1 zelená chilli paprička

2. Mezitím připravíme zelené kari: Cibuli, česnek a zázvor oloupeme a nasekáme nadrobno. Batát také oloupeme a nakrájíme na kostky. Květák omyjeme a rozebereme na růžičky. V kastrole zahřejeme olej, vsypeme cibuli, česnek, zázvor, semínka koriandru a krátce opečeme. Přidáme květák a nakrájený batát, orestujeme, vmícháme kari pastu a opět orestujeme. Zalijeme vývarem, osolíme a vaříme doměkka. Nakonec přidáme listy špenátu, popřípadě i nasekanou chilli papričku. 

3. Na dokončení quinoy propláchneme rozinky horkou vodou. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Zahřejeme pánev bez tuku a nasucho v ní opražíme kokosové lupínky a ořechy. Kokos i ořechy vyjmeme. 

4. Pak v pánvi zahřejeme tuk a krátce na něm opečeme česnek. Přidáme uvařenou quinou a za stálého míchání společně orestujeme. Vmícháme rozinky. Quinou posypeme opraženým kokosem a ořechy. Podáváme s kari.