Kapra nemusíte jen smažit, zkuste si ho připravit netradičně na medu.

Ingredience

800 g filetů z kapra
sůl
hladká mouka na poprášení
100 g másla + na restování
100 g medu
200 ml bílého vína
2 stroužky česneku
mletý černý pepř
½ citronu na dochucení
50 g mražených brusinek
výhonky řeřichy na dozdobení

1. Filety kapra omyjeme, osušíme a kůži místy nařízneme. Osolíme je, poprášíme moukou a důkladně oklepeme. Vložíme je nejprve kůží dolů na pánev s rozehřátým máslem a opečeme z obou stran dozlatova. Kapra přendáme na plech s pečicím papírem. Dopékáme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8 – 10 minut. 

2. Med smícháme s vínem a svaříme na poloviční množství. Poté zašleháme změklé máslo a prolisované oloupané stroužky česneku. Omáčku dochutíme pepřem a vymačkanou šťávou z citronu. Těsně před podáváním přidáme na poloviny rozkrojené rozmrazené brusinky. 

3. Filety kapra podáváme přelité medovou omáčkou s brusinkami a dýňovými hranolky. Dozdobit můžeme např. výhonky řeřichy. 

Témata: Med, víno, česnek, sůl, plech