Připravte si na druhý svátek vánoční kančí ragú s perníkovými knedlíky.

Ingredience

600 g kančí kýty
1 mrkev
200 g celeru
2 cibule
4 stroužky česneku
1 lžíce sádla
1 lžíce rajčatového protlaku
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
2 kuličky jalovce
6 kuliček pepře
400 ml červeného vína
2 lžíce krupicového cukru
2 lžíce sterilovaných brusinek

Perníkové knedlíky:

4 dny staré rohlíky
200 g perníku na strouhání
100 g másla
3 vejce
100 ml mléka
sůl
špetka strouhaného muškátového oříšku

1. Kýtu očistíme a nakrájíme na kostky. Mrkev, celer, cibuli a česnek očistíme a pokrájíme nadrobno. V kastrolu rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm mrkev s celerem. Pak přidáme cibuli, česnek, rajčatový protlak a koření.

2. Do orestované zeleniny vložíme připravenou kančí kýtu a opečeme společně se zeleninou. Když se maso lehce zatáhne, zalijeme ho vínem, osolíme a dusíme asi 70 minut doměkka (podle potřeby podléváme vodou). Zhruba 10 minut před koncem vaření ragú dochutíme trochou cukru a brusinkami.

3. Rohlíky a perník nakrájíme na menší kostičky a dáme je do mísy. Zalijeme je rozpuštěným máslem a vejci rozmíchanými v mléce. Ochutíme solí a muškátovým oříškem a vše promícháme. Z hmoty vytvarujeme menší kulaté knedlíky, které vaříme ve vroucí osolené vodě cca 12 minut (pro lepší udržení kulatého tvaru knedlíky před vařením jednotlivě zabalíme do potravinové folie). Kančí ragú podáváme s perníkovými knedlíčky.