Ingredience

800 g kančí kýty

100 g špeku

sůl

1 cibule

2 stroužky česneku

2 větvičky tymiánu

1 větvička rozmarýnu

5 kuliček jalovce

200 ml vína

sůl

Na omáčku:

50 g másla

1 malá cibule

100 ml vína

50 g švestkových povidel

mletý černý pepř

kousek celé skořice

1 hvězdička badyánu

60 g sušených švestek


1. Maso dobře očistíme. Slaninu nakrájíme na špalíčky a maso jimi prošpikujeme. Převážeme ho potravinářským provázkem, osolíme a vložíme do mísy. Obložíme ho rozebranou cibulí, plátky česneku, posypeme tymiánem, rozmarýnem a roztlučeným jalovcem a pokapeme červeným vínem. Přikryjeme ho fólií a necháme do druhého dne v chladu marinovat.


2. Maso i s kořením a nálevem vložíme do pekáče a pečeme při 180 °C asi 45 minut doměkka.


3. V kastrůlku rozpálíme máslo a přisypeme na kostičky nakrájenou cibuli. Necháme ji zesklovatět, přilijeme víno a svaříme. Podle potřeby přilijeme vodu, přivedeme k varu a vmícháme povidla. Ochutíme pepřem, skořicí a badyánem a pomalu vaříme, až se omáčka svaří na polovinu. Pak ji přecedíme, vložíme do ní sušené švestky, dochutíme solí a ještě povaříme. Omáčku podáváme ke kančí kýtě.


  10:11,  aktualizováno  31. března 2019 13:39