Ingredience

100 g másla

3 lžíce hladké mouky

100 g rajčatového protlaku

800 ml masového vývaru

40 g domácích nudlí

sůl

1 mrkev

1/4 celeru

1 malý pórek

2 listy kapusty

1 lžíce oleje

100 g malých rajčátek

drcený pepř

čerstvá majoránka

Kapání:

200 g mletého jehněčího masa

1 vejce

2 lžíce strouhanky

2 stroužky česneku


1. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Přidáme protlak, promícháme a zalijeme vývarem. Důkladně rozšleháme a necháme na mírném ohni provařit.


2. Mleté maso promícháme s vejcem, strouhankou a utřeným česnekem. Masovou směs necháme skapávat do vroucí mírně osolené vody. Povaříme asi 5 minut. Pak hotové kapaní přecedíme přes síto, propláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. (Kapání můžeme uvařit i přímo v polévkovém základu). Nudle uvaříme ve vroucí osolené vodě a necháme okapat.


3. Zeleninu očistíme, mrkev a celer nakrájíme na nudličky, pórek na kolečka a kapustu na menší kousky. Na pánvi rozehřejeme olej a zeleninu orestujeme. Pak ji přidáme společně s překrájenými rajčátky do polévky a krátce povaříme.


4. Nakonec do polévky přidáme hotové masové kapání a uvařené nudle, dochutíme solí, pepřem a nasekanou majoránkou a prohřejeme.