Milujete jahodové knedlíky? Právě teď je ideální čas si je uvařit, sezona jahod je totiž v plném proudu. Vyzkoušejte náš netradiční recept s pistáciemi a marcipánem.

Ingredience

asi 150 g jahod (spíše menší kousky)
350 g uvařených brambor ve slupce
1 žloutek
1 lžičku másla
špetku soli
200 g polohrubé mouky
80 g marcipánu
50 g nasekaných nesolených pistácií + na zdobení

Na omáčku:
400 ml mléka
20 g vanilkového pudinkového prášku
2 lžíce cukru moučka

1. Jahody omyjeme, osušíme a odstraníme z nich stopky. Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Pak je smícháme se žloutkem, máslem a solí, přisypeme mouku a vypracujeme vláčné těsto. Pracujeme rychle, protože těsto řídne.

2. Marcipán smícháme s pistáciemi, uhněteme a vzniklou hmotou obalíme jahody. Z bramborového těsta vyválíme váleček a rozkrájíme ho na plátky. V dlani pak doprostřed plátků vymáčkneme důlek, vložíme do něj jahodu v marcipánu, obalíme těstem a vytvarujeme knedlíky. Vaříme je v lehce osolené vodě asi 7 minut, než vyplavou na hladinu.

3. Do kastrůlku nalijeme mléko, přisypeme pudink a cukr a za stálého míchání provaříme nejméně 3 minuty. Po uvaření knedlíky ozdobíme zbytkem nasekaných pistácií a podléváme vanilkovou omáčkou.