Ingredience

150 g jáhel

500 ml mléka

400 g hladké mouky

6 lžic moučkového cukru

1 sáčku sušeného droždí

sůl

2 vejce

řepkový olej na smažení

meduňku na ozdobu

Na malinovou omáčku a tvaroh:

250 g měkkého tvarohu

3 lžíce zakysané smetany

moučkový cukr

400 g mražených malin


1. Jáhly spaříme horkou vodou a poté je uvaříme do měkka. Scedíme je a necháme okapat.


2. V misce rozmícháme 6 lžic vlažného mléka, 3 lžíce mouky, 1 lžíci cukru a sušené droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme zbylou mouku, cukr i mléko, uvařené jáhly a špetku soli. Přidáme vejce a vykynutý kvásek a vše promícháme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.


3. Tvaroh rozmícháme se zakysanou smetanou dohladka. Podle chuti jej osladíme. V kastrůlku promícháme maliny, asi 80 ml vody a 80 g cukru a necháme rozpustit.


4. Z vykynutého těsta smažíme lívance na malém množství oleje z obou stran dozlatova. Hotové lívance necháme okapat na papírovém ubrousku a podáváme s horkými malinami a tvarohem. Můžeme ozdobit meduňkou.


  14:30,  aktualizováno  25. března 2019 18:59