Ingredience 250 g křehkého těsta |
1. Dvě třetiny těsta rozválíme na kulatý plát, kterým vyložíme dno koláčové formy o průměru 24 cm. Ze zbylého těsta vyválíme dlouhý pás, kterým vytvoříme boční strany korpusu. Pomocí rádýlka zarovnáme horní okraj těsta a dno propícháme vidličkou. Těsto ve formě necháme odležet 60 minut v chladničce.
2. Vejce vyšleháme s třtinovým cukrem do pěny a vmícháme smetanu. Tvaroh smícháme s lučinou a přidáme vaječnou pěnu. Jablka omyjeme, rozpůlíme, odstraníme jadřince a nakrájíme na plátky. Zakapeme je citronovou šťávou. Sušenky rozdrtíme, přidáme mouku, rozpuštěné máslo, cca 2 lžíce cukru, likér a vypracujeme drobenku.
3. Na těsto ve formě rozetřeme tvarohovou náplň, povrch uhladíme a poklademe po obvodě plátky jablek. Střed posypeme drobenkou. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 40 minut. Po upečení necháme koláč vychladnout ve formě. Poté vyjmeme a rozkrájíme na porce.