Ingredience

250 g čočky

1 větvička tymiánu

1 bobkový list

sůl

1 cibule

4 stroužky česneku

1 mrkev

100 g celeru

1 petržel

60 g slaniny vcelku (nejlépe pancetty)

500 g loupaných rajčat (z konzervy)

mletý černý pepř

strouhaný parmazán na posypání


1. Čočku na hodinu namočíme a pak dáme vařit do 1500 ml vody spolu s větvičkou tymiánu, bobkovým listem a půl lžičkou soli. Jakmile čočka změkne, vařič vypneme, ale vodu nesléváme.


2. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, 3 stroužky česneku na plátky. Mrkev, celer a petržel nastrouháme na hrubém struhadle. Slaninu nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce a opékáme chvilku na mírném plameni, dokud nepustí trochu tuku (pokud je libovější, přidáme trochou olivového oleje). Na tuk vsypeme cibuli a kořenovou zeleninu a opékáme za občasného promíchání 4 až 5 minut.


3. Jakmile zelenina trochu změkne, zalijeme ji loupanými rajčaty a důkladně - asi 20 minut - provaříme. Opatrně přilijeme čočku i s vodou, ve které se vařila. Osolíme, opepříme a nakonec přidáme ještě jeden utřený stroužek česneku. Podáváme s bílým chlebem, polévku na talíři si každý posype parmazánem podle chuti sám.


  11:40,  aktualizováno  31. března 2019 13:39