V nevlídném počasí je hustá zeleninová polévka ideální večeří. Vyzkoušejte náš recept, určitě si pochutnáte.

Ingredience

  • 1/4 kapusty
  • 1 větší mrkev
  • 1/4 brokolice
  • 200 g malých brambor
  • 1/2 pórku
  • 1/4 bílé ředkve
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 g uzeného vepřového kolena
  • 50 g anglické slaniny
  • sůl
  • kmín
  • mletý černý pepř
  • 1 lžička majoránky
  1. Všechnu zeleninu (kromě cibule) dobře očistíme, opláchneme a podle potřeby nakrájíme na menší kousky. Cibuli nasekáme najemno. V hrnci rozehřejeme máslo a olej, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět.
  2. Přisypeme mouku a za stálého míchání ji osmahneme. Pak přilijeme asi 800 ml vody, důkladně promícháme a krátce provaříme.
  3. Do připraveného základu vložíme nakrájenou zeleninu. Přidáme na kostičky nakrájené uzené koleno a na nudličky nakrájenou slaninu.
  4. Ochutíme solí, kmínem a pepřem a zvolna vaříme doměkka. Před koncem vaření přidáme majoránku. Hotovou polévku dochutíme a podáváme ozdobenou čerstvou petrželkou.