Hruškový koláč z Bretaně

Upečte si k víkendové kávě tento skvělý hruškový koláč z Francie.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 40 min

bez odležení

Ingredience

12 PORCE +

Na těsto:

Na náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    275 KCal

    13 %

    11 %

  • Energie

    1151 KJ

    13 %

    11 %

  • Sacharidy

    35,4 g

    40 %

    35 %

  • Vláknina

    2,3 g

    8 %

    8 %

  • Bílkoviny

    4,1 g

    7 %

    6 %

  • Tuky

    12,6 g

    19 %

    18 %

  • nasycené

    7,4 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Mouku prosejeme s moučkovým cukrem, přidáme sůl, na kousky nakrájené máslo, smetanu, žloutek a vypracujeme pevné těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a uložíme do ledničky na 30 minut uležet.
  2. Z mléka, cukru, škrobu a dřeni z vanilkového lusku uvaříme hustý krém na náplň. Po uvaření odstavíme a necháme mírně vychladnout a vmícháme žloutky.
  3. Odleželé těsto rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím koláčovou formu a vytlačíme okraj. Na těsto rozetřeme náplň. Hrušky rozkrojíme na poloviny, vykrojíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky, které pokapeme citronovou šťávou a poklademe na náplň.
  4. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Po upečení ihned potřeme rozehřátým meruňkovým džemem, necháme ve formě vychladnout a nakrájíme na porce.
Autor:

Podobné recepty

Švédský cheesecake Ostkaka

Ochutnejte sladký dezert ze švédské kuchyně.

Malinovo-čokoládové dortíčky

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.