Ingredience Na noky: 1000 g brambor Na omáčku: 200 g čerstvých hřibů |
1. Brambory ve slupce omyjeme a rozložíme je na plech. Osolíme a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 70 minut. Upečené brambory necháme mírně zchladnout, oloupeme je a rozmačkáme.
2. Sušené houby nasypeme do mísy, zalijeme 500 ml vroucí vody a necháme 5 minut nabobtnat. Poté vodu scedíme a 100 ml odložíme na později. Hříbky nasekáme nadrobno a v míse je smícháme s nastrouhaným parmazánem, moukou, rozdrobenou šalvějí, solí a pepřem.
3. Hříbkovou směs promícháme s rozmačkanými bramborami, přidáme žloutky a vypracujeme těsto, které rozdělíme na poloviny. Každou polovinu rozválíme zhruba do 60 cm dlouhého válečku, z kterého odkrajujeme 3 cm široké noky.
4. Očištěné hřiby nakrájíme na kousky, oloupaný česnek nadrobno. V hrnci na rozehřátém oleji opečeme hříbky s česnekem. Pak přilijeme smetanu s vodou z hříbků a povaříme, než omáčka zhoustne. Ochutíme solí a pepřem. Noky uvaříme v osolené vroucí vodě. Jakmile vyplavou na hladinu, scedíme je a rozdělíme na talíře. Noky podáváme s hříbkovou omáčkou ozdobené šalvějovými lístky.