Ingredience 1 kg hovězího masa (kližka, zadní nebo líčka) Na gratinované brambory: 600 kg brambor |
1. Maso odblaníme a nakrájíme na větší kostky větší, než na guláš. V hrnci vhodného i do trouby rozpálíme olej, opečeme na něm maso ze všech stran a vyndáme ho.
2. Mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky, šalotky oloupeme a přepůlíme a česnek nasekáme najemno. V hrnci po masu rozehřejeme další lžíci oleje a opečeme polovinu mrkve, šalotky i česnek.
3. Po 4 minutách zalijeme zezlátlou zeleninu červeným vínem. Tekutinu necháme odpařit, přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru, vývar a rajčatovou konzervu. Důkladně promícháme a vařečkou rajčata rozmělníme.
4. Maso přivedeme k varu a přidáme badyán, bobkové listy i svazek bylinek převázaný nitkou. Pak hrnec přiklopíme pokličkou a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme asi hodinu při 160 °C. Mezitím si připravíme žampiony, hlavičky oloupeme a nožičky nakrájíme.
5. Brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a osolíme i opeříme. Brambory smícháme se smetanou a muškátovým oříškem. Plátky brambor naskládáme do zapékacích misek vyložených pečicím papírem a zalijeme zbytkem smetany. Přidáme k hovězímu a pečeme asi 40 minut.
6. Do hrnce přidáme zbytek mrkve a žampiony. Vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 40 minut doměkka. Když je maso hotové, vyndáme koření i svazek bylinek, osolíme, opepříme a promícháme. Podáváme s dozlatova pečenými bramborami.