Ingredience

600 g hovězí kýty

2 cibule

2 lžíce rostlinného oleje

1000 ml zeleninového vývaru

sůl

mletý černý pepř

drcený kmín

4 stroužky česneku

2 lžíce polohrubé mouky

Špenát:

300 g baby špenátu

1 cibule

1 lžíce másla

sůl

čerstvě mletý barevný pepř

Knedlíky:

160 g žemlí (1 den starých)

1 vejce (bílek a žloutek zvlášť)

30 g másla

80 ml mléka

hrst petrželky

1 lžíce hrubé mouky


1. Hovězí kýtu očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a osmahneme v pánvi na oleji dozlatova.


2. Pak do pánve přidáme maso, krátce orestujeme, podlijeme vývarem a dochutíme solí, pepřem a kmínem. Dusíme asi 90 minut doměkka. V průběhu dušení vmícháme oloupaný prolisovaný česnek. Když je maso měkké, omáčku zahustíme moukou a pozvolna vaříme ještě 20 minut.


3. Špenát omyjeme a osušíme. Oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno orestujeme na másle. Pak přisypeme špenát a necháme ho jen krátce spařit. Dochutíme solí a pepřem.


4. Pečivo rozkrájíme na kostičky a dáme do mísy. Žloutek prošleháme s rozpuštěným zchladlým máslem a mlékem. Směs nalijeme do mísy a propracujeme s kostičkami pečiva. Pak vmícháme najemno nasekanou petrželku a mouku. Nakonec lehce zapracujeme dotuha vyšlehaný bílkový sníh. Z hmoty vytvarujeme šišku, kterou položíme do pekáčku a podlijeme malým množstvím vody. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 20 minut. Knedlík rozkrájíme na kolečka a podáváme s masem a špenátem.

 


  9:31,  aktualizováno  25. března 2019 19:01