Bezlepkové větrníčky
? Množství: 20?ks
? Čas na přípravu: 30 minut
? Potřebujete: 200?ml vody, 75?g másla, 110?g bezlepkové mouky (například Jizerka), 1/4 lžičky soli, 3 vejce; náplň: 100?g cukru, 300?ml smetany na šlehání
Postup:
1. Den předem si uvařte karamelovou šlehačku na náplň. V kastrolku nasucho rozpusťte 100?g cukru a nechte lehce zkaramelizovat. Smetanu přiveďte k varu. Vlijte ji do karamelu a nechte provařit. Za občasného míchání nechte zchladnout tak, aby se neudělal škraloup, a uložte v lednici.
2. Přiveďte v kastrolu k varu 200?ml vody s máslem a solí. Až voda začne vřít, vsypte mouku, ztlumte oheň a pečlivě míchejte dohladka asi 2 minuty, dokud se hmota nezačne odlepovat od stěn kastrolu. Nechte částečně zchladnout. Pak po jednom pečlivě vmíchejte vejce a těsto vymíchejte do hladké lesklé hmoty.
3. Těsto přendejte do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Na tukem vymazaný plech nastříkejte menší větrníčky. Vložte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte 15 min. Troubu neotvírejte, aby větrníčky „nespadly“. Pak teplotu stáhněte na 190 °C a dopečte asi 10 minut dozlatova. Upečené větrníčky nechte úplně vychladnout.
4. Svařenou karamelovou smetanu vlijte do šlehače a vyšlehejte dotuha. Přendejte ji do cukrářského sáčku. Větrníčky rozkrojte na poloviny. Na spodní díl větrníčků nastříkejte šlehačku a zaklopte horním dílem.
TIP: Těsto na větrníčky po odpálení v hrnci přendejte do hnětače a vejce zapracujte pomocí háku. Na náplň můžete použít i vyšlehaný tvaroh.
I z fazolí vykouzlíte fantastické brownies! Čtěte náš recept na další stránce!