Je přímo ideální čas na grilování. Připravte si k obědu skvělého pstruha na česneku a rozmarýnu.

Ingredience

4 pstruzi, vykuchaní, ale s hlavou
4 větší stroužky česneku
špetka soli
1 bio citron
6 snítek rozmarýnu
rostlinný olej na potření

1. Pstruhy propláchneme pod tekoucí studenou vodou, necháme okapat a dobře osušíme. Snítky rozmarýnu opláchneme a otřepeme dosucha. Česnek oloupeme a dva stroužky utřeme společně se solí, najemno nastrouhanou kůrou a vymačkanou šťávou z citronu. 

2. Břišní dutiny ryb vytřeme připravenou směsí a vložíme do nich po jedné snítce rozmarýn. Pstruhy necháme odležet 60 minut v chladu. Asi 15 minut před grilováním je necháme ohřát na pokojovou teplotu.

3. Ryby potřeme slabou vrstvou oleje (aby nestékal) a z jedné strany dozdobíme na kolečka nakrájeným česnekem a natrhanými kousky zbylého rozmarýnu. Pstruhy vložíme do grilovacích kleští na ryby, položíme na rošt a přiklopíme. Grilujeme při teplotě 200 – 230 °C asi 15 minut. Na otevřeném grilu ryby zakryjeme alobalem (aby se shora neochlazovaly) a grilujeme cca 10 minut (dle velikosti ryb) z každé strany. Pstruhy podáváme např. s grilovanou zeleninou.