Ingredience

500 ml černého piva

100 g medu

sůl

hřebíček

800 g uzené šunky v celku

Čočkový salát na 4 porce:

200 g čočky beluga

200 g červené čočky

50 ml olivového oleje

100 g šalotky

200 g červené papriky

200 g cukety

200 g lilku

mletý černý pepř

50 ml vinného octa


1. Do rendlíku si nalijeme pivo, přidáme med, sůl a polovinu množství hřebíčku. Na mírném ohni začneme pozvolna vařit, až se vše svaří do krémovité konzistence.


2. Kůži u šunky nakrojíme na kostičky, do kůže napícháme zbytek hřebíčku a pomažeme částí uvařené marinády. Takto nachystanou šunku pečeme ve vyhřáté troubě při 120 °C přibližně 40 minut dle velikosti šunky. Po celou dobu pečení postupně přeléváme výpekem a marinádou. Hotovou šunku pomažeme zbytkem marinády a dopečeme pod grilem asi 10 minut, aby se vytvořila křupavá kůrka.


3. Každou čočku uvaříme zvlášť ve vroucí vodě na zkus a poté je vychladíme. V pánvi si rozehřejeme olivový olej, na kterém zesklovatíme nadrobno nakrájenou šalotku. Poté přidáme na kostičky nakrájenou papriku, cuketu a lilek. Vše společně krátce opečeme, osolíme a opepříme. Přidáme obě čočky, promícháme a zakápneme vinným octem. Šunku servírujeme na čočkovém salátu.


  9:51,  aktualizováno  25. března 2019 19:00