Frittata vám bude chutnat teplá i studená. Upečte si ji se špenátem a žampiony.

Ingredience

50 g plátků anglické slaniny
500 g žampionů
100 g špenátu + na dozdobení
40 ml slunečnicového oleje
sůl
8 vajec
60 g parmazánu

1. Slaninu pokrájíme na menší kousky, rozložíme na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 150 °C dokřupava. 

2. Mezitím žampiony opláchneme krátce pod chladnou vodou, osušíme a nakrájíme na plátky. Špenát důkladně vypereme ve studené vodě. Necháme okapat a velké listy pokrájíme nahrubo. 

3. Vypečený tuk ze slaniny slijeme do pánve. Přilijeme olej, nahřejeme a žampiony zprudka opečeme. Osolíme je a restujeme doměkka. Poté přidáme špenát a mícháme, až listy zavadnou. Pánev odstavíme a necháme lehce zchladnout. 

4. V míse rozšleháme vejce společně s nastrouhaným parmazánem a vmícháme žampionovou směs. Zapékací misku o průměru 26 cm vyložíme pečicím papírem. Naplníme ji připravenou vaječnou směsí a posypeme slaninou. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 15 minut do zatuhnutí. Hotovou frittatu vyndáme z trouby a necháme dojít 10 minut na teplém místě. Před podáváním dozdobíme lístky špenátu a rozkrájíme na porce.