Ingredience

300 g pórku (jen bílou část)

500 g brambor

30 g másla

750 ml zeleninového vývaru

1 lžíci citronové šťávy

na špičku nože muškátového oříšku

na špičku nože mletého koriandru

1 bobkový list

150 ml smetany na vaření

sůl

1 žloutek

4 plátky toastového chleba

olej na smažení


1. Pórek očistíme a nakrájíme na úzká kolečka. Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a propláchneme studenou vodou.


2. V hrnci rozpustíme máslo a zvolna na něm orestujeme pórek a brambory. Vše zalijeme vývarem. Přidáme citronovou šťávou a koření a zeleninu pod pokličkou asi 25 minut povaříme.


3. Z polévky vyjmeme bobkový list a rozmixujeme ji. Zjemníme ji 2/3 smetany, dosolíme a ještě asi 5 minut povaříme. Odstavíme ji a vmícháme do ní žloutek rozšlehaný se zbylou smetanou.


4. Plátky chleba opečeme na rozehřátém oleji na pánvi z obou stran dozlatova. Pak z nich tvořítkem vykrájíme srdíčka a podáváme je s polévkou jako krutónky.


  9:50,  aktualizováno  25. března 2019 19:00