Ingredience

200?g sušených bílých fazolí

100?g černé čočky

1 velká cibule

1 zelené jablko

2 lžíce řepkového oleje

2 lžíce nerafinovaného cukru

100 jablečného octa

250?ml jablečného moštu

2 snítky tymiánu

sůl a mletý černý pepř

na ozdobu listy salátu


1. Fazole a čočku dáme každé zvlášť do misky. Zalijeme studenou vodou a necháme do druhého dne namočené. Pak fazole slijeme. V hrnci je zalijeme novou studenou vodou a vaříme na mírném ohni asi 50 minut doměkka. Stejně postupujeme u čočky, kterou ale vaříme jen asi 15 minut doměkka.


2. Cibuli oloupeme. Jablk0 zbavíme jádřince. Cibuli i jablko nakrájíme na slabé měsíčky. V pánvi s nepřilnavým povrchem zahřejeme olej a cibuli na něm restujeme do změknutí. Pak ji zasypeme cukrem a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme nakrájené jablko, ocet, mošt a tymián a společně asi 5 minut povaříme.


3. Uvařené fazole a čočku slijeme a dáme společně do mísy. Osolíme a opepříme. Přidáme karamelovou cibuli s jablkem a promícháme.


  11:34,  aktualizováno  31. března 2019 13:38