Ingredience

180 g hladké mouky

20 g moučkového cukru

1 vejce

120 g másla

špetku soli

Na náplň:

1 malou dýni Hokkaido

150 ml 31% smetany ke šlehání

50 g másla

2 vejce

200 g krupicového cukru

1 sáček vanilkového cukru

1 lžičku skořice

250 g měkkého tučného tvarohu

Na ozdobu:

2 lžíce karamelového topingu

20 g dýňových semínek


1. Dýni zbavíme semínek a nakrájíme na kousky. Plech vymažeme olejem a dýni na něj rozložíme, zasypeme cukrem a zalijeme asi 100 ml vody. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Pak necháme vychladnout.


2. Mouku prosejeme s moučkovým cukrem a solí na vál. Přidáme vejce, na kousky nakrájené máslo a vypracujeme pevné těsto, které necháme odležet v chladničce asi 30 minut.


3. Z vychladlé dýně odkrájíme slupku a nakrájíme ji na malé kousky. Ty rozmixujeme ve vyšší míse dohladka. Pak přidáme smetanu, rozpuštěné máslo, vejce, cukr, vanilkový cukr, skořici a metličkou vše spojíme. Nakonec vmícháme tvaroh.


4. Dvě třetiny těsta rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím dno dortové formy (26 cm). Ze zbylého těsta rozválíme dlouhý pás, stočíme do šneka a vložíme do formy. Těsto pomalu rozvineme po okraji formy a spodní okraj spojíme s těstem na dně formy.


5. Na těsto nalijeme dýňovou náplň a pečeme v troubě při 160 °C asi 45 minut. Po upečení necháme koláč vychladnout, poté formu opatrně sundáme.


6. Povrch koláče potřeme karamelem a podáváme posypaný dýňovými semínky.

 


  8:51,  aktualizováno  25. března 2019 18:59