Ingredience

Těsto:

180 g hladké mouky

40 g moučkového cukru

1 vejce

100 g másla

Náplň dýňová:

600 g dýně (cca 400 g dužiny)

50 g krupicového cukru

2 vejce

2 lžíce medu

50 g zakysané smetany

šťáva z 1/2 citronu

2 lžičky skořice

1 lžíce javorového sirupu

Čokoládová náplň:

100 ml smetany ke šlehání

1 lžíce medu

400 g hořké čokolády

100 g másla

rostlinný olej a cukr moučka na formu

Dohotovení:

200 g bílé čokolády

kakao na posypání


1. Mouku prosijeme s moučkovým cukrem na vál. Přidáme vejce, na kousky nakrájené máslo a vypracujeme pevné těsto, které necháme odležet v chladničce asi 30 minut. Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kousky. Přendáme je do misky na pečení, zasypeme cukrem a zalijeme asi 100 ml vody. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 45 minut.


2. K vychladlé dýni přidáme vejce, med, zakysanou smetanu, citronovou šťávu, skořici, javorový sirup a vše rozmixujeme. Odleželé těsto rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím koláčovou formu. Na těsto nalijeme dýňovou náplň a pečeme v troubě při 180 °C asi 40 minut. Koláč necháme vychladnout ve formě.


3. Smetanu vlijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Přidáme med a odstavíme. Pak vmícháme čokoládu rozlámanou na kousky a nakonec změklé máslo a promícháme. Krém uložíme na chvíli do ledničky. Když začne tuhnout, prošleháme ho. Na vychladlý koláč položíme menší vymazanou a vysypanou kulatou formu bez dna.


4. Nalijeme do ní čokoládový krém a necháme ho zatuhnout. Bílou čokoládu rozpustíme a přelijeme do malé misky s vyšším okrajem. Necháme ji ztuhnout. Pak ji vyklopíme a škrabkou vytvoříme svitky. Z koláče odstraníme formu bez dna a čokoládový krém posypeme kakaem. Nakonec dozdobíme čokoládovými svitky.


]


  12:49,  aktualizováno  25. března 2019 18:59