Sladké snídaně milují hlavně děti, ale dýňové lívanečky určitě oceníte i vy. Vyzkoušejte náš skvělý recept.

Ingredience

Dýňové pyré:

500 g dýně
1 lžíce olivového oleje

Těsto:

200 g polohrubé mouky
1 lžička mleté skořice
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
2 lžíce třtinového cukru
špetka soli
300 ml mléka
2 lžíce bílého jogurtu
60 g másla
3 vejce (žloutky a bílky odděleně)
rostlinný olej na smažení

Na dokončení:

300 g zakysané smetany
1 lžíce moučkového cukru
hrst borůvek
hrst nasucho opražených vlašských ořechů
3 lžíce javorového sirupu

1. Dýni nakrájíme na měsíčky, poskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. Upečenou dýni zbavíme slupky a dužinu rozmixujeme dohladka.

2. V míse smícháme prosátou mouku, skořici, prášek do pečiva, cukr a sůl. Postupně přidáváme mléko, jogurt, rozpuštěné máslo, žloutky a pak vmícháme dýňové pyré. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta. 

Na pánvi nebo lívanečníku necháme rozehřát olej a lívance pečeme z obou stran dozlatova.

3. Zakysanou smetanu smícháme s cukrem. Borůvky rozmačkáme vidličkou. Hotové lívance podáváme se smetanou, borůvkami a nasucho opraženými ořechy. 

Nakonec můžeme pokapat javorovým sirupem.