Ingredience Dýňové pyré: 500 g dýně Těsto: 200 g polohrubé mouky Na dokončení: 300 g zakysané smetany |
1. Dýni nakrájíme na měsíčky, poskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. Upečenou dýni zbavíme slupky a dužinu rozmixujeme dohladka.
2. V míse smícháme prosátou mouku, skořici, prášek do pečiva, cukr a sůl. Postupně přidáváme mléko, jogurt, rozpuštěné máslo, žloutky a pak vmícháme dýňové pyré. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta.
Na pánvi nebo lívanečníku necháme rozehřát olej a lívance pečeme z obou stran dozlatova.
3. Zakysanou smetanu smícháme s cukrem. Borůvky rozmačkáme vidličkou. Hotové lívance podáváme se smetanou, borůvkami a nasucho opraženými ořechy.
Nakonec můžeme pokapat javorovým sirupem.