Upečte si k snídani vynikající domácí máslové croissanty.

Ingredience

250 g másla
570 g hladké mouky
45 g cukru
1 vejce
20 g droždí
lžičku soli
340 g vlažného mléka
rozšlehané vejce na potření
máslo a džem k podávání

1. Máslo nastrouháme na vál pomocí struhadla. Máslové hobliny promícháme s trochou hladké mouky a vypracujeme máslovou kostku. Kostku zabalíme do potravinářské fólie a necháme ji v lednici lehce zatuhnout.

2. Do mísy nasypeme cukr, rozklepneme vejce, přidáme droždí, zbytek mouky, sůl a nakonec přilijeme vlažné mléko. Vše důkladně zpracujeme na jemné a velmi hladké těsto - ideálně použijeme kuchyňského robota s hnětacími háky. Těsto necháme na teplém místě nakynout.

3. Těsto rozválíme do kříže, přičemž uprostřed necháme vrstvu vyšší. Na střed položíme tukovou kostku a všemi částmi kříže kostku zabalíme (jako dopis) a opatrně těsto rozvalujeme - válečkem příliš netlačíme, aby se nám těsto nepotrhalo a máslo nevylezlo ven.

4. Těsto vyválíme na obdélník, přeložíme ho na třetiny a v lednici necháme alespoň hodinu zatuhnout. Poté postup válení opakujeme, ale těsto přeložíme na čtyřikrát. Po hodinovém chlazení opět přeložíme na třikrát, těsto zabalíme pevně do potravinové fólie a necháme v lednici asi 8 hodin odpočívat.

5. Po vychlazení těsto rozválíme a pomocí rádla vykrajujeme trojúhelníky, které lehce potřeme rozšlehaným vejcem. Trojúhelníky stočíme do ruličky, konce lehce zahneme a vytvoříme rohlíček.

6. Rohlíčky klademe na vymazaný plech s většími rozestupy. Pomažeme je rozšlehaným vejcem a necháme je znovu kynout. Po vykynutí předehřejeme troubu na 180 °C a croissanty pečeme asi 20 - 30 minut dozlatova. Rohlíčky chladíme na mřížce a servírujeme ještě teplé - třeba s máslem a džemem.