Máte rádi pomazánky? Pak rozhodně zkuste náš recept na cuketovo-lilkovou. S opečenou bagetkou je vynikající.

Ingredience

200 g cukety
200 g lilku
2 cibule
2 stroužky česneku
3 lžíce krupicového cukru
300 ml rajčatové šťávy
100 ml bílého vína
sůl
½ lžičky mletého chilli
3 lžíce olivového oleje

1. Zeleninu očistíme a pokrájíme na drobné kostičky. V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm nejdříve cibuli s česnekem. Přidáme lilek a cuketu a společně restujeme dozlatova.

2. Poté přidáme cukr a necháme zkamarelizovat. Směs zalijeme rajčatovou šťávou a vínem. Dochutíme solí a chilli a dusíme asi 15 minut, nebo dokud se neodpaří většina tekutiny. Necháme vychladnout.

3. Odebereme část dušené zeleniny a dáme ji stranou. Zbylou směs rozmixujeme dohladka společně s olejem. Hotovou pomazánku podáváme s pečivem nebo jako přílohu k masu. Pokud ji mažeme na bagetky, můžeme navrch dozdobit zbylými nerozmixovanými kousky zeleniny.