Čočka by na Nový rok neměla chybět. Vyzkoušejte náš netradiční recept na její přípravu.

Ingredience

300 g červené čočky
2 cibule
2 lžíce řepkového oleje
300 ml smetany 33%
150 g plátků slaniny
sůl
mletý černý pepř
1 lžíce octa
4 vejce
několik snítek pažitky

1. Červenou čočku propláchneme studenou vodou. Pak ji dáme do mísy, zalijeme studenou vodou a necháme půl hodiny bobtnat.

2. Mezitím oloupeme a nakrájíme jednu cibuli na slabá půlkolečka. V pánvi rozehřejeme lžíci oleje, vsypeme nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova a dokřupava.

3. Druhou cibuli nakrájíme najemno. V hrnci zahřejeme zbytek oleje a vsypeme cibulku. Čočku slijeme a přidáme k cibulce. Zalijeme smetanou. Osolíme, opepříme a vaříme asi 10 minut doměkka.

4. Slaninu rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do trouby a pečeme při 180 °C asi 7-10 minut dokřupava. Mírně osolenou vodu se lžící octa přivedeme k varu, lžící krouživým pohybem vytvoříme uprostřed vír a rozklepneme do něj jedno vejce. Vaříme je asi 3-4 minuty, pak je děrovanou naběračkou vylovíme a necháme okapat. Stejně připravíme i další ztracená vejce.

5. Uvařenou čočku rozmixujeme na hrubé pyré. Posypeme ho smaženou cibulkou a nahrubo nasekanou pažitkou, přidáme ztracené vejce a křupavou slaninu.