Luštěniny jsou výborným zdrojem rostlinných bílkovin. Vyzkoušejte náš recept na vegetariánskou verzi sekané, kde je hlavní surovinou čočka.

Ingredience

500 g uvařené čočky
6 stroužků česneku
3 vejce
200 g nahrubo nastrouhaného eidamu
80 g kukuřičných lupínků
3 lžíce strouhanky
3 lžíce hrubé krupice
2 lžíce hořčice
1 lžíci nasekané majoránky
6 lžic oleje
sůl
mletý černý pepř

1. Uvařenou čočku dáme do mísy a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme najemno nasekaný česnek, vejce, nastrouhaný eidam, kukuřičné lupínky, strouhanku, krupici, hořčici, nasekanou majoránku, 3 lžíce oleje, sůl a mletý pepř. Vše důkladně promícháme.

2. Pokud je směs příliš řídká, přidáme podle potřeby krupici. Formu vyložíme pečicím papírem a vložíme do ní čočkovou hmotu. Na povrchu ji uhladíme a pokapeme zbylým olejem.

3. Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 30 minut. Hotovou sekanou vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme s vařenými bramborami a dušenou zeleninou.

Témata: bílkovina