Ingredience

250 g čočky

3 lžíce olivového oleje

1 cibule

2 lžíce hladké mouky

1 klobása (asi 150 g)

200 ml smetany

2 lžíce octa

sůl

mletý pepř

majoránka


1. Čočku propláchneme a uvaříme v neosolené vodě doměkka. Polovinu uvařené čočky rozmixujeme s trochou vody ve které se vařila.


2. V hrnci rozpálíme olej a orestujeme na něm najemno nakrájenou cibuli dozlatova. Pak ji zaprášíme moukou a osmahneme. Přilijeme asi 500 ml vody a důkladně rozmícháme.


3. Přidáme rozmixovanou i celou čočku. Klobásu nakrájíme na plátky, vložíme do polévky a vše asi 10 minut povaříme. Nakonec do polévky přilijeme smetanu.


4. Polévku dochutíme octem, solí, pepřem a majoránkou. Znovu krátce povaříme. Mezitím nakrájíme slaninu na plátky a nasucho ji opečeme. Vložíme ji do hotové polévky, kterou ozdobíme bylinkami.


  9:53,  aktualizováno  25. března 2019 20:10